sanverbo

Gud kräver jämställdhet och rättvisa

Kategori: Bahá'í

10 ljus 165 BE
14 juni 2008 AD

Bahá’í är en till alla länder spridd religion som grundades av den landsförvisade och fängslade iraniern Bahá’u'lláh (arabiska för Guds strålglans). Rättvisa för Jordens alla människor är en hörnsten i denna världsreligion.

Rättvis fördelning av jordens tillgångar, rättvisa mellan könen, rättvisa mellan Jordens folk -- detta låter självklart idag, men det var upprörande och uppseendeväckande när Bahá’u'lláh på 1860-talet förkunnade att detta var Guds vilja för mänskligheten av idag. Bahá’í är en världsomfattande rörelse, en sammanslutning av människor med olika nationalitet, kultur, religiös och social bakgrund, som verkar för fred, samarbete och harmoni mellan alla jordens folk.

Bland Bahá’u'lláhs sociala principer finns kravet på lika rättigheter och möjligheter för kvinnor och män. För att en fredlig, enad och blomstrande värld ska bli verklighet ska alla flickor och pojkar på hela Jorden ha rätt till en utbildning som tillvaratar den unika människans. Alla människor på planeten ska ges samma möjligheter att spela en roll på alla nivåer av det offentliga livet. För den bahá’í-troende är jämställdhet en religiös realitet, något som Gud kräver av oss människor.

Ur andlig synpunkt finns det ingen skillnad mellan män och kvinnor. I den mån männen och kvinnorna skiljer sig ifrån varandra ska detta i ett friskt samhälle tas tillvara. “Den nya tiden” kommer att bli en tidsålder i vilken civilisationens maskulina och feminina inslag kommer att väga jämnt. Bahá’íerna uppmanas att betrakta religionen och samhället som en fågel. Vingarna kan representera man och kvinna eller tro och vetenskap. I båda fallen måste bägge vingarna vara lika starka och samverka i harmoni, annars kan inte fågeln flyga ordentligt. Eller inte lyfta överhuvudtaget.

Bahá’u'lláh påpekade att även männen drabbas -- både andligt och materiellt -- av att kvinnorna inte får rättvisa. I de delar av världen där kvinnan allra mest hålls tillbaka och förtrycks har det äkta andliga livet nästan utslocknat, samhällsformen är efterbliven och befolkningen plågas av fattigdom och sjukdomar. Och om man betraktar hela världssamfundet ur ett rättvise- och jämviktsperspektiv, kan man konstatera att hela vår planet är i mycket dålig kondition. Det är en fullständigt naturlig utveckling av ett samhälle som förnekar rättvisa och den jämvikt som måste finnas mellan religion och vetenskap, mellan man och kvinna, mellan fotosyntesens inandning och utandning, mellan teknologisk och andlig utveckling.....

Det finns mycket skrivet om Bahá’í-trons väg till jämställdhet. Mer information finns på www.bahai.se och böcker på www.bahaiforlaget.se 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: