sanverbo

Förborgat 1:14

Kategori: Gömda och ogömda texter

12 ord 165 BE
24 juli 2008 AD

Profeternas gravar på världsarvslistan

Kategori: Aktuellt

1 Ord 165 BE
13 juli 2008 AD

Gravhelgedomarna i norra Israel, där Bahá'í-trons båda grundare Báb (1819 -- 1850)  och Bahá'u'lláh (1817 -- 1892) vilar, kan nu komma att placeras på FN:s lista över världsarv. FN-organet UNESCO beslutade den 8 juli 2008 att de båda helgedomarna har "omistliga universella värden" för mänskligheten, och klassade dem som "en del av mänsklighetens kulturella arv".


Beslutet från UNESCOS Världsarvskommité innebär att de två bahá'í-helgedomarna placeras på samma lista som pyramiderna, Taj Mahal, Kinesiska muren och Stonehenge. Världsarvslistan innehåller även  objekt av global religiös betydelse som Vatikanen, den Gamla staden i Jerusalem och de av talibanerna förstörda jättestayterna av Buddha i Afghanistan. Bábs och Bahá'u'lláhs gravhelgedomar är de första objekten som tillkommit i modern tid som lagts till på världsarvslistan av UNESCO.



De två gravhelgedomarna är även kända för de trädgårdar och planteringar som omger dem, och som med färg och form berättar om de två gudsmännen. Bábs gravhelgedom med de vackra terrasserna ligger på berget Karmel och är ett berömt landmärke i Haifa. En halv miljon människor vandrar varje år vägen upp. Bahá'u'lláhs gravhelgedom är belägen i Bahji utanför  'Akká -- en stad som numera är sammanvuxen med Haifa.

"Vi välkomnar UNESCO:s vidkännande, som belyser betydelsen av de heliga platserna för en religion som på 150 år vuxit från en mindre grupp anhängare i Mellanöstern till en världsomspännande gemenskap med troende i nästan varje land", säger Albert Lincoln, generalsekreterare för Internationella Bahá'í-samfundet.

Lincoln uttrycker även sitt tack till den israeliska regeringen, som tagit aktiv del i nomineringen av de två helgeomarna till världsarvslistan.