sanverbo

Brottet att inte vara muslim

Kategori: Kitáb-i-Behrooz

17 vilja 165 BE
13 oktober 2008 AD


Religionsgrundaren Bahá'u'lláhs dotter, Det allra största lövet.

Bahá’í uppstod i ett muslimsk land, 1850-talets Iran. Bahá’í var från början en väckelserörelse som hävdade att religionen hade förfallit och som kritiserade prästernas hyckleri och shahens diktatur. Över 20.000 bahá’í-anhängare – män, kvinnor och barn – led martyrdöden på de mest barbariska sätt som myndigheter och mullor kunde tänka ut, och från 1860-talet upphörde bahá’í-rörelsen att uttala sig om det shia-muslimska Iran.

Men Iran har aldrig kunnat smälta att denna, i deras mening till perversion förvrängda islam, föddes i just deras land. Därför grips bahá’íer på löpande band och får sitta häktade i månader utan att anklagas eller ens frågas ut om någonting. När de till slut släpps, ofta efter någon form av tortyr, har deras hus och ägodelar konfiskerats och överlämnats till någon rättfärdig muslim. Iranier i allmänhet tycker illa om sina bahá’í-troende landsmän efter 150 år av antibahá‘í-propaganda. De bahá’í-troende har det bättre ställt än genomsnittsiraniern. Det beror på att bahá’íerna lägger så stor vikt vid utbildning – något som leder till ett bättre jobb. Iran har därför utvecklat en policy som förbjuder bahá’í-troende högre utbildning och tillträde en rad offentliga institutioner. Undervisning i bahá’í-tron är totalförbjuden, och föräldrar får inte ens tala med sina barn om Bahá’í.


Poeten och bahá'í-troende Tahirih förs bort av den religiösa polisen för att kvävas till döds i Iran på 1850-talet.

Den absoluta majoriteten av de 6,5 miljonerna bahá'íer som finns på jorden (10 miljoner om man räknar med barnen) har inte ens muslimsk bakgrund. Inte heller finns majoriteten i Iran, även om Bahá'í uppstod i Iran i mitten av 1800-talet. Om man bara ser till Iran så kan man inte heller tala om muslimsk bakgrund när majoriteten iranska bahá'í-troende tillhör familjer som varit bahá'í-troende i 150 år. Det är sant att Bahá'í grundades i Iran i mitten av 1800-talet. Den ene grundaren av tron (Báb) arkebuserades 1850 medan den andre (Bahá’u’lláh) utvisades 1852. Hatet mot bahá'í-tron har hållit i sig i Iran ända till dags dato, och bahá'íer över hela världen är djupt bekymrade över de iranska medtroendes svåra situation.

Bahá'í är en monoteistisk självständig religion, med egna heliga skrifter, platser och ritualer. Den har haft störst framgång i länder som har en mycket blandad etnicitet – t.ex. USA, Bolivia och Indien och ö-nationer som haft en mycket stor invandring som Trinidad & Tobago, Fidji, Nauru, Samoa, Tonga, Singapore, m.fl. Bahá'í-tron har fått sitt internationella centrum på Karmelbergets utlöpare mot hamnstaden Haifa av historiska skäl. Trons grundare – Bahá'u'lláh (som ordagrant betyder ungefär "Guds återsken" men på svenska benämns "Guds härlighet") – fördes i fångenskap till denna region, som då tillhörde Osmanska riket, i slutet av 1860-talet.

Världens bahá'í-troende arbetar för ett pacifistiskt och i alla meningar "rättvist" världssamhälle där nationalismen inte har mycket plats. Enhet – i betydelsen endräkt mellan jordens alla människor – är ett av lärans allra viktigaste mål. Världsparlament, världsregering, en världens högsta domstol, total avrustning i världens länder och en fredsbevarande internationell styrka, världsmedborgarskap är framtida mål, liksom en andligare värld som gör det lättare för individerna att utvecklas själsligt.

Barns rätt till utbildning, demokrati, religions- och tankefrihet, jämställdhet mellan könen, vetenskap och religion i samverkan, rättvisa mellan olika delar av världen och mellan dess folk, en ekonomi som bygger på verkliga prestationer och inte på upplevt värde – detta är viktiga grundstenar som funnits i bahá'í-tron ända sedan starten i mitten av 1800-talet. Bahá'í-tron har ett mycket nära samarbete med FN och dess organ och är dessutom icke-statlig medlem i dessa och andra internationella organisationer. Bahá'í-grupper samarbetar särskilt i frågor som rör utbildning och kvinnofrågor i fattiga länder.

Svenska Bahá'í-samfundets hemsida finns på www.bahai.se


De 10 bahá'í-troende kvinnorna som hängdes i Iran på 1980-talet. Brottet:
De hade undervisat bahá'í-barn som utestängts från skolan i hemmet.