sanverbo

Förborgade Ord 1:3 - 1:8

Kategori: Gömda och ogömda texter

14 upphöjdhet 164 BE
15 mars 2008 AD


Den kalligrafiska symbolen för namnet Bahá'u'lláh (= Guds Härlighet)

3. O, MÄNNISKOSON!
Dold i Mitt uråldriga varande och i Mitt väsens urgamla tidlöshet var Jag medveten om Min kärlek till dig - därför skapade Jag dig, inpräglade Min avbild på dig och uppenbarade för dig Min skönhet.

Kommentar: Gud var medveten om Sin kärlek till människorna innan han skapade dem. Detta får mening om man föreställer sig Gud som varande utanför rummet och tiden, utanför de dimensioner som begränsar oss i jordelivet.
-----------------------------------

4. O, MÄNNISKOSON! Jag älskade skapandet av dig, därför skapade Jag dig. Älska Mig därför, så att Jag må nämna dig vid namn och fylla din själ med livets ande.

Kommentar: Gud övergår det vi kan förstå. Det lilla vi vet om Gud, eller tror oss veta, härrör från de uppenbarelser som Guds olika sändebud genom tiderna förmedlat till oss.

  • "Ty varje tidsålder behöver ett nytt mått av Guds ljus. Varje gudomlig uppenbarelse har sänts ned på det sätt som passade förhållandena i den tid då den framträdde." (Bahá'u'lláh)

Något som gång efter gång avslöjats för mänskligheten är att Gud är en skapande process, och att Gud uttrycker sin kärlek genom att frambringa, alstra och forma ? något som fortfarande pågår. Att Gud nämner någon vid namn är detsamma som ett igenkännande, och detta skeende förverkligas och fullbordas genom den form av kommunikation med Gud som är möjlig för människan: kärlek ? kärlek till Gud, kärlek till allt Gud skapat. Fortlöpande kärleksfull kommunikation med den Andliga solen fyller själen med alltmer av andligt ljus, precis som hudens pigment aktiveras av den stjärna som Jorden kretsar kring.

-----------------------------------

5. O, VARANDETS SON! Älska Mig, så att Jag må älska dig. Om du ej älskar Mig, kan Min kärlek på intet sätt nå dig. Vet detta, o, tjänare.
-----------------------------------

6. O, VARANDETS SON! Ditt Paradis är Min kärlek, ditt himmelska hem återförening med Mig. Träd in däri och dröj icke. Detta är vad som bestämts för dig i Vårt konungadöme därovan och i Vårt upphöjda Rike.

Kommentar: Om ordet "paradis" används i betydelsen det lyckligaste och mest harmoniska tillstånd som en själ kan uppnå, så är fullständig kärleksfull enhet med Gud detta paradis.
-----------------------------------

7. O, MÄNNISKOSON! Om du älskar Mig, vänd dig bort från dig själv, och om du söker Mitt behag, se ej till ditt eget, på det att du må dö i Mig och Jag för evigt leva i dig.

Kommentar: Att jaget och de starka känslorna för det egna jaget förblindar oss är något som behandlas i nästan alla religioners mystiska traditioner. "Hela tillvaron står i lågor" sade Buddha om de illusioner av verkligheten som jaget skapar. "Sanningen och verkligheten är dold såsom av en slöja", skrev Bahá'u'lláh. Avskiljande är att bryta sig loss och se sig själv och jagets brinnande känslor och begär i tredje person. Ju mer man utvecklar den andliga sidan hos sig själv, desto mindre får det egoistiska jaget att säga till om.

Guds avsikt med skapelsen

Kategori: Bahá'í

14 Upphöjdhet 164 BE
14 mars 2008 AD



Guds avsikt med människans skapelse har varit, och kommer alltid att vara, att möjliggöra för henne att lära känna sin Skapare och nå Hans närvaro. Om denna mäktiga färdriktning, detta högsta mål, vittnar alla de himmelska böckerna och de gudomligt uppenbarade skrifterna. Vemhelst, som igenkänt den gudomliga ledningens Morgongryning och beträtt Dess heliga förgård, har färdats mot Gud och nått Hans närhet, en närhet som är det verkliga paradiset och för vilken himmelens ståtligaste boningar endast är en symbol. (Bahá'u'lláh)



En vänlig tunga är magneten för månniskornas hjärtan. Den är bröd för själen. den kläder orden med mening, den är källan till visdomens och förståelsens ljus. ('Abdu'l-Bahá)

Reggae ? närkontakt med Tredje världen

Kategori: Musik

KINGSTON/JA ? Internet har gjort det möjligt att utforska populärmusik från hela världen utan att det (som förr i tiden) kostar alldeles för mycket pengar. Man kan exempelvis få tag nästan alla av de drygt 200 000 reggaelåtar som spelats in. För den som inte känner till så mycket om reggae, men vill "lyssna in sig" på den musikaliska bredden, rekommenderar jag följande 30 låtar från 1970-talet och framåt:

30 BÄSTA REGGAELÅTARNA UTAN INBÖRDES ORDNING

Junior Murvin - Police & Thieves
Max Romeo - Evening News
Peter Tosh - Mark Of The Beast
Bunny Wailer - Cool Runnings
The Wailers - Stir It Up

The Wailers - I Shot The Sheriff
The Wailers - Get Up, Stand Up
Augustus Pablo - King Tubby Meets The Rockers Upptown
The Pioneers - Long Shot Kick The Bucket
The Gladiators - Hearsay

image6

Toots & The Maytals - 54-46 Was My Number
Michael Rose - Solidarity
The Wailers - Put It On (flera versioner)
Bob Marley - The Wailers - Natural Mystic
Gregory Isaacs - Cool Down Mr Cop

Max Romeo - War Ina Babylon
Marcia Griffths - Stepping Out Of Babylon
Tony Rebel - Jah Is On My Side
I Wayne - Keep Burning Rome
Desmond Dekker - 007 Shanty Town

Bob Marley & The Wailers - Crazy Baldheads
U Roy - African Message
Burning Spear - Man In The Hills
The Wailers - No More Trouble
Bob Marley - The Wailers - One Love

Steel Pulse - Ku Klux Klan
Jacob Miller - Forward Jah Jah Children
Jacob Miller & Ky-Mani Marley - Cerfew
Lee "Scratch" Perry - Soul Fire
Inner Circle - We Are Rockers

Kitáb-i-Behrooz 1:1 - 1:3

Kategori: Kitáb-i-Behrooz

10 Upphöjdhet 164 BE
11 mars 2008 AD



01. Bahá


01. Pris vare Gud, alla världars herre! Ingenting kan beskriva nåden och barmhärtigheten i den mäktiga tid som väntar mänskligheten i denna religionsordning, vilken sammanfaller med kommunikationernas tidsålder. Sannerligen, precis som mänskligheten lämnade det feodala jordbrukssamhället för det industriella tillverkningssamhället lämnar hon nu även detta och träder in i bildningens och kommunikationernas samhälle. Sannerligen, för första gången vänder sig Gud till hela mänskligheten på en gång. Så säger vi alla.

02. Denna bok har tillkommit i den religionsordning som följer av den gudomliga uppenbarelser Första Punkten och Guds Härlighet Bahá'u'lláh mottog under sina nio respektive 19 år som speglar för strålglansen i Guds budskap till alla människor på jorden. Denna bok har vilat i tystnad och är avsedd att tända människornas hjärtan på nytt och stärka deras tro på denna uppenbarelse om människornas enhet och universell renhet. Bemöda er till det yttersta på det att mänskligheten må upphöjas och världen blomstra.

03. Guds Härlighet Bahá'u'lláhs uppenbarelse är tillsammans med Den Första Punktens uppenbarelse en enda uppenbarelse. Det är ett misstag att inte inse detta, då Karmel kan förlora sin glöd och mänskligheten gå vilse om Den Första Punkten underordnas Guds Härlighet. Låt inte mänsklighetens träd i himlarnas förgård vissna!

Etnisk rensning i Melodifestivalen

Kategori: Aktuellt

10 Upphöjdhet 164 BE
11 mars 2008 AD

image3

Inför Melodifestivalen: skygglapparna på så att du inte ser Europas breda ansikte.

European Song Contest
(ESC) och den svenska uttagningsprocessen hör (tillsammans med sport) till nationalismens och lokalpatriotismens sista utposter. Det som skulle kunna vara ett uppvisande av Europas mångfald och endräkt i harmoni är i stället:

1) ett förklenande av och en parodi på Europas musikskatter
2) en massrörelse av etnisk rensning via telefonröstning

Överallt på nätet pågår just nu debatter om vem eller vilka som bäst representerar Sverige. Smaka på det. Representera Sverige. Än är inte nationalismens dagar förbi, FESCISMEN är tyvärr ett uttryck för det.

Den grekiska termen Europa härleds från de grekiska orden för bred (eurys) och ansikte (ops).Det var ett underbart undantag när finska Lordi lyckades förpassa nationalismen till historiens bakgård genom att ena Europa om en låt representerande en viss musikstil.

Vi behöver bara ta ett steg bakåt, historiskt sett, så är vi tillbaka i den tid när vi skulle vara klanen eller stammen trogen. Och med alla lilleputt-nationer som dykt upp efter Jugoslaviens fall så skulle väl även vi kunna skicka ett bidrag för götarna, ett för svearna, ett för guterna osv till Belgrad.

Europa hade 27 länder 1988. År 2008 finns 46 länder i Europa. Montenegro är den senaste i raden av stater som utropat sig som självständiga för att de råkar ha en annan dialekt, en annan religion eller en annan historietolkning än det land det tidigare var en del av.

Världen är ett enda land och mänskligheten dess medborgare. Enandet av hela mänskligheten är hallstämpeln för det stadium vilket det mänskliga samhället nu närmar sig. Familjens, stammens, stadsstatens och nationens enande har stegvis vunnits och upprättats. Världens enande är målet mot vilket en plågad mänsklighet styr.

Världen är mycket sjuk numera på grund av människornas rovdrift. Mänskligheten är plågad och lider. Tillsammans, enade, kan vi börja bota planeten, biosfären och oss själva. Det är hög tid att Europa blir en federation med de nuvarande länderna som delstater, och att Europa därefter förenas med resten av världen i ett Jordens Förenta Stater.

Hur kan det komma sig att det är så viktigt att vinna ESC -- detta själlösa, materialistiska jippo som lockar tittarna till etnisk rensning via telefonröstning? Varför röstar nordbor på nordbor, slaver på slaver och greker på greker egentligen -- är ESC en uppvisning i xenofobi?

Hur kan det komma sig att studiopubliken i ishallarna i de städer som varit värdar för de svenska uttagningsdeltävlingarna vrålar av förtjusning när Christian Luuk nämner stadens namn? Varje deltävling är ju den andra lik, och man får som TV-tittare inte veta eller se någonting om den aktuella staden.

Det är viktigt med artister och konstnärer som kan skänka oss vila, glädje och harmoni när livet är så pass tufft som det är. Det är också viktigt med artister och konstnärer som påminner oss om solidaritet och/eller det förtryck som förekommer men som vi gärna blundar för. Författare, konstnärer, musiker, sångare -- de har oerhört viktiga uppgifter i vårt samhälle och kan vara värdefulla i främjandet av internationell förståelse.

Dessutom borde varje människa ges utrymme att utforska sin kreativa, skapande sida.

När ska Europa befria sig från nationalismens bojor?

image4

Efter Melodifestivalen - vem minns något annat än ett svart tomrum?

Förborgade Ord 1:1 - 1:2

Kategori: Gömda och ogömda texter



1. O, ANDENS SON!
Mitt första råd är detta: Besitt ett rent, milt och strålande hjärta, att på din lott må komma ett herravälde, uråldrigt. oförgängligt och evigt.

2. O, ANDENS SON!
I Mina ögon är rättvisa det mest älskade av allt - vänd dig ej bort från den om du åstundar Mig och försumma den ej på det att Jag må förlita Mig på dig. Med dess hjälp skall du se med dina egna ögon och ej genom andras, och skall veta utifrån din egen kunskap och ej genom din nästas. Begrunda i ditt hjärta hur det höves dig att vara. Sannerligen, rättvisa är Min gåva till dig och tecknet på Min kärleksfulla godhet. Ha den då inför dina ögon.

Det finns en annan kalender, en annan agenda.....

Kategori: Bahá'í

10 Upphöjdhet 164 BE
11 mars 2008 AD

image1

Bahá'í-templet (Lotustemplet) i Indien.

Det är den tionde dagen i månaden Upphöjdhet år 164. År 1844 framträdde i Iran en budbärare som ville återuppliva religionen; inte bara i sitt land och inom islam, utan i hela världen. Han hette Sayyid 'Ali Muhammad, men blev känd under namnet Báb (Porten, The Gate). Han blev arkebuserad år 1850, 30 år gammal, av de shiia-muslimska myndigheterna. Innan dess hann han emellertid lägga grunden för Bahá'í ? en rörelse som under 1900-talet utvecklades till en världsreligion. Báb konstruerade även en ny kalender som omfattar 19 månader med vardera 19 dagar samt fyra inskjutna dagar (fem i år eftersom det är skottår).

Bábs lärjunge Bahá'u'lláh (1817 -- 1892) vidareutvecklade bábí-rörelsen till det som från 1860-talet kom att kallas för Bahá'í. Ordet bahá'í betyder (den som) följer Härligheten, dvs Guds härlighet. Bahá'í-läran förkunnade att Jorden är ett enda land och mänskligheten dess invånare, och satte upp följande målsättningar för mänskligheten:

* Oberoende sökande efter sanningen
* Skolutbildning för alla i världen
* Lika rättigheter för kvinnor och män
* Avskaffandet av alla fördomar
* En rättvis fördelning av världens rikedomar
* Ett internationellt hjälpspråk
* Harmoni mellan religion och vetenskap
* Allmän nedrustning
* En global myndighet med tillräckliga maktbefogenheter att vidmakthålla världsfred

Detta låter tämligen modernt, men principerna utformades redan på 1860-talet.